Jupiter: Eiwitrijke beleggingskansen in bedrijfsobligaties
Jupiter: Eiwitrijke beleggingskansen in bedrijfsobligaties
De prijzen voor rundvlees en pluimvee zijn dit jaar gestegen door de Afrikaanse varkensgriepepidemie in China. Ariel Bezalel, hoofdstrateeg, fixed income bij Jupiter Asset Management, legt uit hoe het enorme verlies aan varkensvleesaanbod uit China in de komende jaren waarschijnlijk de wereldwijde eiwitmarkt zal hervormen.
Het is een wrede ironie dat 2019 het jaar van het varken in de Chinese dierenriem markeert. De Afrikaanse varkensgriep is onschadelijk voor de mens, maar dodelijk, ongeneeslijk en zeer besmettelijk voor varkens. Sinds de uitbraak in China in augustus vorig jaar begon, heeft de regering geprobeerd de ziekte onder controle te krijgen, tot nu toe zonder resultaat. Het virus heeft zich nu ook verspreid naar varkenspopulaties in andere landen in de regio. In mei meldde Vietnam dat ze 1,5 miljoen varkens hadden afgemaakt in een poging de epidemie in te dammen.
Officiële rapporten uit China vorig jaar gaven aanvankelijk aan dat slechts 1% van de varkenspopulatie in China (of 1 miljoen) was geruimd om verdere besmetting te voorkomen. Toen meldden rapporten in februari 2019 een jaarlijkse daling van 17% bij varkens en een daling van 19% bij zeugen. Dit vertaalt zich op absolute basis in ongeveer 62 miljoen dieren. Gezien het feit dat deze gegevens vertraagd zijn en de ziekte nog steeds verre van onder controle is, zal het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger zijn.
Varkensvlees is een belangrijk basisvoedsel in China en vóór de ruimingen bedroeg de totale varkenspopulatie in China ongeveer 400 miljoen. China is zowel 's werelds grootste producent, als consument van varkensvlees. Het land produceerde 47% van het varkensvleesaanbod wereldwijd, of meer dan 54 miljoen ton in 2018. Het is een kleine netto-importeur van varkensvlees, vorig jaar consumeerde het ongeveer 55 miljoen ton varkensvlees, bijna de helft van het wereldtotaal. Analisten bij Bank of America Merrill Lynch schatten dat het aanbodtekort dat door de ziekte ontstaat, oploopt tot 17 miljoen ton, oftewel 30% van de varkensvleesproductie in China en 15% van de wereldwijde productie.
Gezien het enorme aanbodverlies in China en de rest van de regio, en het feit dat het tot twee jaar kan duren voordat de varkensproductie weer op het niveau van voor de besmetting komt, was het niet overdreven toen de CEO van Tyson Foods in mei zei dat hij "nog nooit een gebeurtenis gezien heeft, die de potentie heeft om de productie- en consumptiepatronen van proteïnen te veranderen, zoals de Afrikaanse varkenspest dat doet."
Het aanbodverlies in China heeft al geleid tot een hogere vraag en hogere prijzen voor alternatieve proteïnenbronnen zoals kip en rundvlees, evenals varkensvlees. China importeerde in een week in mei van dit jaar 106.000 ton varkensvlees uit de VS, ondanks 62% tarieven - een toename ten opzichte van slechts 1.300 ton het jaar daarvoor. Verwacht wordt dat de marges op varkensvleesproductie in 2019 met ongeveer 300 basispunten zullen stijgen. Een andere wind in de rug voor kippenproducenten is de afnemende Chinese vraag naar sojabonen (omdat het een belangrijke component van de varkensvoeding is), die bijdraagt aan lagere voerkosten voor pluimvee.
De VS en Brazilië zijn twee van de grootste dierlijke eiwitproducenten ter wereld, met de natuurlijke hulpbronnen om de wereld te voorzien van kip-, rund- en varkensvlees. Op basis van recente gegevens is de Amerikaanse kippenprijs 4,3% op jaarbasis gestegen, waarbij de marges met 667 basispunten stegen (kippenprijzen profiteren van de kortere levenscyclus, waardoor producenten gemakkelijker het tekort in aanbod van varkens kunnen aanvullen met een goedkoper eiwit). Amerikaanse rundvleesprijzen hebben ook geprofiteerd, met een stijging van 4,0% op jaarbasis en een margestijging met 184 basispunten ten opzichte van de 10-jaars piek in 2018.
Jupiter besefte wat de invloed van de Afrikaanse varkensgriep op de mondiale markten kan zijn, kort nadat de uitbraak in augustus vorig jaar begon. Het Dynamic Bond Fund van Jupiter was al belegd in effecten van JBS USA, de Amerikaanse kredietentiteit van het in Brazilië gevestigde JBS S.A, het grootste wereldwijde bedrijf voor de verwerking van rund- en varkensvlees. Het kredietonderzoek van Jupiter op dit gebied en de relatie met het JBS-management waarschuwden al vroeg voor de wijdverspreide impact die de varkensgriepuitbraak kan hebben op de wereldwijde proteïnenproductie. Toen JBS dit jaar profiteerde van de hernieuwde belangstelling van beleggers (de obligaties handelen op hun hoogste niveau in twee jaar tijd en de aandelenkoers bevindt zich op een all-time high) om obligaties uit te geven om hun herfinancieringsrisico te verminderen, aarzelde Jupiter niet om deel te nemen in deze nieuwe uitgifte gezien het marktaandeel, de lage leverage en sterke vrije kasstroom.
De blootstelling aan eiwitproducenten bedraagt nu 2% van de obligaties in het fonds. Naast JBS heeft het fonds ook obligaties van Pilgrim's Pride, die JBS's pluimveeactiviteiten in de Verenigde Staten, Mexico en Europa vertegenwoordigt en die al een sterk kredietprofiel heeft; Marfrig, de vierde grootste rundvleesproducent in de VS; en twee beleggingen die al onderdeel waren van de strategie van het fonds, de pluimveeproducenten Boparan (VK) en Simmons Foods (VS), die hebben geprofiteerd van de toegenomen exportvraag, hogere kipprijzen en lagere voerkosten. Gezien de ernst van de Afrikaanse varkensgriepuitbraak, het aanbodverlies en de tijd die de varkenspopulatie nodig heeft om te herstellen, denkt Bezalel dat de markt mogelijk minstens de komende één tot twee jaar verstoord zal zijn, wat deze wereldwijde eiwitproducenten ten goede zou moeten komen.