Schroders: Global Energy Transition speelt in op overgang naar koolstofarm energiesysteem
Schroders: Global Energy Transition speelt in op overgang naar koolstofarm energiesysteem
De wereldwijde omschakeling naar een koolstofarm energiesysteem schept volop beleggingskansen. Daarom lanceert Schroders een nieuw fonds, dat tegemoetkomt aan de groeiende vraag naar een actieve strategie die beleggers blootstelling geeft aan deze baanbrekende sector die zich razendsnel ontwikkelt.
Schroder ISF* Global Energy Transition heeft tot doel beleggingskansen te vinden in het groeiende beleggingsuniversum rond schone energie; denk hierbij aan de opwekking van hernieuwbare energie, energie-installaties, transmissie en distributie, energieopslag, smart-grid technologieën en laadsystemen voor elektrische voertuigen.
Het fonds zal niet beleggen in bedrijven met blootstelling aan nucleaire of fossiele brandstoffen. De strategie speelt in op drie grote wereldwijde trends: decarbonisering van de energieproductie, elektrificatie van het energieverbruik, en verhoogde energie-efficiëntie.
De Schroders Global Investor Study heeft aangetoond dat beleggers van een vermogensbeheerder verwachten dat deze oog heeft voor het milieu en het toenemende belang van hernieuwbare energie.
In dit nieuwe long-only beleggingsfonds staat duurzaamheid voorop, met een voorkeur voor de bedrijven die in dit opzicht in hun vergelijkingsgroep het beste presteren of duidelijk vooruitgang boeken. Het wordt volgens een doelgerichte, thematische aanpak beheerd door het grondstoffenteam van Schroders dat in 2005 werd opgericht en zodoende het klappen van de zweep kent.
De beheerders hanteren een "high-conviction" benadering, waarbij ze een portefeuille samenstellen met de 30-50 aandelen waarvan ze het sterkst overtuigd zijn.
Mark Lacey, Head of Commodities en beheerder van Schroder ISF Global Energy Transition:
"De energietransitie biedt tal van beleggingskansen; tot 2050 zal er zo'n USD 120 biljoen in de sector moeten worden geïnvesteerd om de wereldwijd afgesproken klimaatdoelen te behalen. Deze enorme investering, gecombineerd met de toenemende consumentenvraag naar schone technologieën, maakt een forse groei van de reële winsten voor bedrijven in dit universum mogelijk, en daarin hoopt Schroders zijn klanten te laten delen.
"De afgelopen twee jaar is een belangrijk omslagpunt bereikt, waardoor bedrijven in de sector nu aantrekkelijke beleggingsrendementen kunnen bieden. Daarom kan dit voor beleggers het ideale moment zijn om een allocatie aan de energietransitie in hun portefeuille op te nemen. Het nieuwe fonds richt zich specifiek op het energiesysteem en de daarmee verbonden technologieën die nodig zijn om de transitie tot stand te brengen.
De beproefde, actieve beheeraanpak, die niet gebonden is aan een index, is uitermate geschikt voor deze sector, die een zeer breed universum omvat met grote verschillen in zowel kwaliteit als opwaarts potentieel."
Andrew Howard, Head of Sustainable Research bij Schroders:
"Vanwege de ingrijpende verandering in de manieren waarop we energie produceren en gebruiken, beseffen beleggers steeds meer dat beleggen in de energietransitie niet alleen een kans, maar ook een noodzaak is. De energietransitie is noodzakelijk om de CO2-uitstoot fors te reduceren en de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden, zoals blijkt uit het klimaat-dashboard van Schroders.
Inmiddels erkennen overheden, consumenten en beleggers wereldwijd dat de opwekking van schone energie essentieel is voor de planeet. Ook beseffen ze dat de investering die nodig is om de overgang naar een duurzamer energiesysteem mogelijk te maken, in de biljoenen dollars loopt.
Hernieuwbare energie en elektrisch vervoer zijn slechts een deel van de oplossing; ook de manier waarop we elektriciteit gebruiken en de systemen voor opslag en distributie moeten volledig op de schop en dat vergt enorme investeringen. Schroders is verheugd beleggers een actieve strategie te kunnen bieden die hen toegang geeft tot deze snel groeiende en kansrijke sector."
* Schroder International Selection Fund