Skagen: Kritische keuzes essentieel voor rendement in opkomende markten

Skagen: Kritische keuzes essentieel voor rendement in opkomende markten

Emerging Markets
Azië (01) markt

Het groeiverhaal van de opkomende markten blijft relevant ondanks de aanhoudende handelsspanningen, maar beleggers moeten selectief zijn om het rendement te maximaliseren, stelt Cathrine Gether, fondsbeheerder bij Skagen Funds.

'De volatiliteit is weer terug in de opkomende markten door het aanhoudende handelsconflict tussen de VS en China. Beleggers zoeken hun toevlucht in activa die als minder riskant worden beschouwd en de vraag rijst of het niet einde verhaal is met het groeiverhaal van de opkomende markten.

De economische cijfers vertellen een ander verhaal. Ondanks een neerwaartse bijstelling, groeien de opkomende markten - met een verwachte 4,3% in 2019 en 4,6% in 2020 - nog altijd dubbel zo sterk als de ontwikkelde markten. China en de rest van Azië is dit jaar goed voor 63% van de groei van het wereldwijde BBP.
 
Wereldwijd vertraagt de economische groei, ondanks alle monetaire en fiscale verruiming. De lagere externe schuld en sterkere balans op de lopende rekening maken opkomende markten minder gevoelig voor economische schokken of een wereldwijde teruggang. De waarderingen liggen er ook 22% tot 33% onder die van de ontwikkelde markten.
 
Krachtige structurele groei
De drijfveren achter de structurele groei zijn allen nog intact. De welvaart neemt toe, daarmee verbonden ook de gezondheidszorg en onderwijs. Door technologische ontwikkelingen zijn de opkomende economieën minder afhankelijk geworden van grondstoffen. De beste kansen voor rendement doen zich vaak voor wanneer groei onverwacht of ondergefinancierd is en een onbeperkt mandaat als het onze is de beste manier om deze verkeerd geprijsde kansen te benutten.
 
Wat zijn ondergewaardeerde kansen?
De belangrijkste factor die het rendement voor beleggers in aandelen bepaalt is waardering. India heeft bijvoorbeeld veel bedrijven die een sterke winstgroei realiseren. De bedrijfswaarderingen zijn echter hoog en liggen 15% boven hun tienjaarsgemiddelde en dicht bij het niveau dat historisch gezien verliezen oplevert in de komende 12 maanden. Daarom is het belangrijk om selectief te zijn en alleen verkeerd geprijsde aandelen op een dure markt te selecteren.
 
Zorgvuldige aandelenselectie, gebaseerd op gedetailleerde bedrijfsanalyses, is de optimale manier is om marktinefficiënties te benutten, die vaak meer uitgesproken zijn in de opkomende landen. Skagen Kon-Tiki is bijvoorbeeld sterk overwogen in Koreaanse bedrijven, met Samsung Electronics als grootste deelneming. Samsung blijft indrukwekkende financiële prestaties leveren, met een aantrekkelijk aandeelhoudersrendement, maar koerst tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van zijn concurrenten. Koreaanse bedrijven produceren producten van wereldklasse, maar worden vaak ondergewaardeerd vanwege de perceptie van zwak ondernemingsbestuur en een slechte kapitaalallocatie. De behandeling van minderheidsaandeelhouders verbetert echter.
 
En wie profiteren van economische ontwikkelingen?
Aandelenselectie is ook belangrijk om die bedrijven te kiezen die profiteren van de transitie binnen de opkomende markten van een exportgedreven economie naar binnenlandse consumptie. Lokale producenten van consumentenproducten begrijpen het klantgedrag vaak beter en produceren kwalitatieve producten tegen een goedkopere prijs.
 
Kon-Tiki kon vorig jaar in China profiteren van de uitverkoop en selectief investeren in bedrijven die waarde creëren door binnenlandse groei. Voorbeelden hiervan waren Wuliangye Yibin en Hangzhou Robam, deelnemingen die inmiddels zijn verkocht.
 
EM houdt aantrekkingskracht
De handelsspanningen die de wereldwijde economische groei vertragen hebben onvermijdelijk gevolgen voor opkomende markten. Toch blijven die markten structureel aantrekkelijk. In de huidige late fase van de economische cyclus moeten beleggers steeds selectiever worden.'