Ebury: Koersen blijven ondanks handelsonrust binnen smalle bandbreedtes
Ebury: Koersen blijven ondanks handelsonrust binnen smalle bandbreedtes
Trump injecteert graag volatiliteit in de financiële markten door felle tweets de wereld in te sturen. Dit heeft er tot nu toe bij de G10-valuta's toe geleid dat de koersen wederzijds binnen vaste bandbreedtes schommelen. Ebury bericht erover in haar meest recente Marktupdate.
De valuta's van de opkomende markten hadden het moeilijker. De besprekingen van centrale bankiers die vorige week in Jacksonhole plaatsvonden, leverden niet veel nieuwe informatie over het toekomstige beleid op, dus alle ogen zijn nu op het handelsfront gericht. De lik-op-stuk-vergeldingstarieven die Trump tegen China aangekondigd heeft, zouden per 1 september moeten ingaan, maar op het moment van schrijven lijken de uitlatingen van Trump weer een verzoenende toon te hebben.
Beleggers zullen niet alleen de onvoorspelbare krantenkoppen van het handelsfront lezen, maar ook in de gaten houden of de daaruit voortvloeiende onzekerheid doorwerkt in de reële economische cijfers. Er zijn enkele aanwijzingen dat dit in Europa plaatsvindt, maar in de VS lijkt het minder te gebeuren. Ook de inflatiecijfers van de VS en de eurozone zullen vrijdag waarschijnlijk wat volatiliteit op de markten opleveren.
Belangrijke valuta in de detail:
EUR
Het ondernemersvertrouwen lijkt zich in de hele eurozone te stabiliseren op een niveau dat op gematigde economische groei wijst. Wel is er een groot gat ontstaan tussen de productiesector, die een whipsaw-effect ondervindt van de onzekerheid over de wereldhandel, en de dienstensector. De euro bewoog zich in deze periode binnen smalle bandbreedtes. De markten kijken uit naar de belangrijke septemberbijeenkomst van de ECB, waarbij naar verwachting extra stimuleringsmaatregelen aangekondigd zullen worden. Wij zullen op de inflatiecijfers voor de eurozone letten, die vrijdagochtend worden gepubliceerd. We zoeken daarin bij de kerninflatie naar tekenen van de langverwachte opwaartse trend.
GBP
Het laatste nieuws over de brexit-onderhandelingen leek de markten enigszins gerust te stellen. Een brexit zonder akkoord werd íets minder waarschijnlijk en de koers van het Britse pond leefde daardoor in de afgelopen weken op. De aandacht gaat nu uit naar de oppositie, die van plan is om een brexit zonder akkoord te blokkeren zodra het parlement in september weer bijeenkomt. Wij denken niet dat het brexit-probleem zonder algemene verkiezingen opgelost kan worden en verwachten daarom dat het pond zich in de komende weken veel volatieler zal gaan gedragen. Economische cijfers over het verleden zullen de markten waarschijnlijk negeren.
USD
Tot nu toe heeft Trump met zijn tirades het tegenovergestelde bereikt van wat hij wilde. De dollar is alleen maar sterker geworden ten opzichte van de valuta's van de opkomende markten, vooral tegenover de Chinese yuan, die zijn slechtste maand sinds 2005 beleefde. In de handelscijfers is geen enkel teken te zien dat de invoerheffingen een positief effect op het Amerikaanse handelstekort hebben. Bovendien maken zelfs kleine sell-offs de regering-Trump al nerveus. Daarom blijven wij verwachten dat het handelsconflict met succes kan worden opgelost en de valuta's van de opkomende markten zich ten opzichte van de meeste G10-valuta's zullen herstellen.