AXA IM: Italiaanse staatsobligaties aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers
AXA IM: Italiaanse staatsobligaties aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers
Een combinatie van een hoge risicopremie en langdurig ruim monetair ECB-beleid maakt Italië staatsobligaties aantrekkelijk voor internationale beleggers. Dat schrijven eurozone-econoom Apolline Menut en CIO Alessandro Tentori, beiden verbonden aan vermogensbeheerder AXA Investment Managers. Ze zouden ‘niet verrast zijn’ als het aandeel van buitenlandse beleggers in de Italiaanse staatsschuld toeneemt.
AXA IM constateert dat dit relatief laag is sinds de Europese schuldencrisis: ongeveer 30% van de Italiaanse obligaties is in handen van buitenlandse beleggers. In Spanje ligt dat aandeel op 45% (een forse stijging gezien de 35% in 2012) en in Frankrijk en Duitsland respectievelijk op 52% en 60%. Menut en Tentori zoeken de oorzaak in een combinatie van politieke onzekerheid en structurele zwakheden. Zo zucht het Italiaanse bankwezen nog steeds onder slechte leningen, hetgeen het stelsel fragiel maakt.
Maar, zo constateren de AXA-specialisten, het land biedt een diepe en liquide markt die bovendien goed geïntegreerd is in de Europese mainstream. De obligatiemarkt reageerde positief op de recente politieke gebeurtenissen in Italië: als gevolg van constructieve begrotingsgesprekken met Brussel en een wereldwijde zoektocht naar rendement, daalde de spread naar 150 basispunten, 100 punten lager dan het niveau van december 2018.
Nadat de Italiaanse economie eind 2018 in een recessie terechtkwam, verraste de economie licht in opwaartse richting in de eerste helft van 2019. De bbp-groei liet een vlakke in plaats van een neerwaartse lijn zien. Markten hielden eerder rekening met een krimp van 0,1%. De AXA-specialisten verwachten bovendien dat een nieuwe monetaire verruiming door de Europese Centrale Bank en een meer EU-vriendelijke houding door de nieuwe regering de financiële omstandigheden in Italië verbeteren.
Menut en Tentori constateren daarnaast dat de cijfers over het Italiaanse begrotingsbeleid positief waren. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 was Italië in het eerste kwartaal van 2019 minder geld kwijt aan rentes op overheidsschuld en stegen de belastinginkomsten door een economische versnelling.
De AXA-specialisten benadrukken echter dat beleggers rekening moeten houden met bepaalde risico’s. Zo ontstijgt het Italiaanse begrotingstekort in 2019 de met de EU afgesproken 2% van het bbp, naar 2,2%. Dat is wel 2-procentpunt lager dan de 2.4% overschrijding waarmee markten rekening hielden. Uitbetalingen voor vervroegde pensioenen en een stijgende werkloosheid zijn hiervan de oorzaak, stellen Menut en Tentori.
Een ander risico is de langdurige politieke instabiliteit die Italië kenmerkt. AXA IM verwacht hierin geen verandering, vooral omdat de nieuwe regering slechts een kleine meerderheid heeft. Deze instabiliteit gaat gepaard met een vicieuze cirkel van lage groei en hoge schulden. Het is volgens de AXA-specialisten onwaarschijnlijk dat een fragiele politiek structurele problemen kan oplossen.
De Italiaanse economie is voor een groot deel afhankelijk van de industrie, die op haar beurt weer een verhoogde blootstelling heeft aan de Duitse industrie. Deze sector toonde over het tweede kwartaal een krimp, onder andere veroorzaakt door het handelsconflict tussen China en de VS. Deze externe factoren blijven een belemmering voor de economische activiteit in Italië, zo verwachten de AXA-specialisten.