Saxo: Zege Trump kan opnieuw rally op markten veroorzaken

Saxo: Zege Trump kan opnieuw rally op markten veroorzaken

United States Politics
Trump.jpg

De recente moordpoging op Donald Trump heeft de kans op een overwinning in de komende Amerikaanse presidentverkiezingen vergroot. Zijn economische beleid tijdens zijn presidentschap impliceerde deregulering, belastingverlagingen en hogere fiscale uitgaven. Dat is positief voor de markten, maar het kan ook leiden tot meer voorzichtigheid bij de Amerikaanse centrale bank, schrijft Althea Spinozzi, Hoofd Vastrentende Waarden bij Saxo.

Tijdens Trumps vorige presidentschap leidde de zogeheten 'Trump Trade' tot een rally op Amerikaanse aandelenmarkten, met name in de technologie- en financiële sector. De Trump Trade verwijst naar het gedrag van de markt en hoe beleggers handelen in reactie op de beloften van een tweede Trump-regering. Het beleid van Trump leidde ook tot stijgende rendementen op staatsobligaties, kleinere spreads op bedrijfsobligaties, een sterkere Amerikaanse dollar en een stijging van de prijzen van industriële metalen.

Een overwinning van Trump zou kunnen betekenen dat de Federal Reserve voorzichtig blijft met het verlagen van de rente, aangezien een gunstiger ondernemersklimaat de Amerikaanse economie weer kan aanjagen en de inflatie kan doen toenemen.

De Trump Trade zorgt er ook voor dat beleggers hun blootstelling aan binnenlandse aandelen vergroten, de voorkeur geven aan obligaties met een kortere looptijd, hedgingstrategieën implementeren tegen een sterke dollar en diversifiëren naar veilige activa.

Wat is de Trump Trade?

De ‘Trump Trade’ verwijst naar de marktbewegingen en het beleggersgedrag die ontstaan ​​als reactie op het economische beleid en de politieke acties die gepaard gaan met een presidentschap van Donald Trump. Deze term werd vooral populair na zijn verkiezing in november 2016, toen de markten reageerden op zijn beloften van deregulering, belastingverlagingen en hogere uitgaven aan infrastructuur. De Trump Trade weerspiegelt voornamelijk de verwachting van een pro-ondernemersomgeving en een aanzienlijke impuls voor de Amerikaanse economie door middel van fiscale stimulering.

Om dit concept te begrijpen en wat markten verwachten, moeten we reflecteren op marktgedrag tijdens Trumps vorige presidentschap. Deze analyse is bedoeld om inzicht te bieden in die marktdynamiek uit het verleden en de implicaties daarvan voor de toekomst.

Rally in binnenlandse aandelen

De Trump Trade zorgde voor een rally in binnenlandse aandelen. Amerikaanse aandelen, met name in sectoren als technologie, financiën, industrie en energie, zagen aanzienlijke winsten. De Tax Cuts and Jobs Act van 2017, die de vennootschapsbelasting verlaagde, was een grote zegen voor technologiebedrijven, waarvan er veel grote contante reserves in het buitenland hadden.

De repatriëring van deze fondsen zorgde voor meer investeringen, aandeleninkopen en dividenden, wat de aandelenkoersen verder deed stijgen. De S&P steeg met 62% sinds Trump tot president werd verkozen tot het begin van de Covid-pandemie.

Andere effecten waren:

  • Verwachtingen van hogere overheidsuitgaven, hogere groeivooruitzichten en een agressieve Federal Reserve leidden tot een stijging van de staatsobligatie-rendementen gedurende twee jaar na Trumps verkiezing. Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie steeg met 138 bps van 1,85% in november 2016 tot 3,25% in november 2018.
  • De verbeterde economische vooruitzichten zorgden voor een aanzienlijke impuls voor de markten voor bedrijfsobligaties, met name obligaties met een hoog rendement, omdat investeerders meer vertrouwen kregen in de kredietwaardigheid van bedrijven.
  • De Amerikaanse dollar steeg aanzienlijk ten opzichte van belangrijke valuta vanwege de verwachting van hogere rentetarieven en een sterkere economische groei.
  • Industriële metalen zoals koper stegen door de verwachting van hogere infrastructuuruitgaven, terwijl olieprijzen veerkracht toonden vanwege verwachtingen van deregulering in de energiesector.
  • Trumps protectionistische houding, geïllustreerd door tarieven op Chinese goederen en heronderhandelingen over handelsovereenkomsten zoals Nafta (nu USMCA), creëerde onzekerheden in de wereldhandel. Dit leidde tot volatiliteit in markten die afhankelijk zijn van internationale handel.

Conclusie

De Trump Trade omvatte een significante verschuiving in de marktdynamiek, aangestuurd door verwachtingen van een bedrijfsvriendelijker klimaat, substantiële fiscale stimulans en deregulering. Deze veranderingen hadden effect op alle activaklassen en beïnvloedden het monetaire beleid en de wereldwijde geopolitiek. Voor beleggers is het begrijpen en aanpassen aan deze verschuivingen cruciaal om de portefeuilleprestaties te optimaliseren en risico's te beperken die samenhangen met toegenomen marktvolatiliteit en geopolitieke onzekerheid.