Principal Asset Management: Amerikaanse aandelen langzaamaan breder en hoger

Principal Asset Management: Amerikaanse aandelen langzaamaan breder en hoger

Outlook Equity Technology
Technologie (09) AI robot artificial intelligence

De krapte van de marktwinsten blijft een zorg, waarbij de aandelenrally gegijzeld lijkt te zijn door de prestaties van de Magnificent Seven.

‘De krappe aandelenrally blijft tot op heden een zorg voor beleggers,’ meldt Principal Asset Management vandaag. ‘Hoewel de Magnificent Seven misschien niet dezelfde outperformance hebben als eerder dit jaar, zou een solide winstgroei moeten zorgen voor aanhoudende aandelenwinsten. Tegen een sterke economische achtergrond die een verbreding van het rendement in de tweede helft van 2024 in de hand werkt, kunnen beleggers kijken naar bedrijven, sectoren en markten met aanzienlijk minder hoge waarderingen om de aandelenmarktrally voort te zetten.

De verwachting van aanzienlijke renteverlagingen was een belangrijke aanjager van de marktrally in de eerste helft van 2024. Toch moet diezelfde economische kracht die renteverlagingen van de Fed heeft vertraagd, een positieve achtergrond voor de bedrijfswinsten zijn. Zo blijft de uitgangspositie voor aandelen constructief, zelfs als de winsten niet zo sterk zijn als eerder dit jaar.

Historisch gezien zijn lange pauzes van de Fed positief voor aandelen. De rentepauze tussen 1995 en 1996 vond plaats tegen een vergelijkbare achtergrond als op dit moment, waarbij sterke economische groei de Fed weinig reden gaf om de rente te verlagen. In die periode hield de Fed de beleidsrente vast en steeg de S&P 500 met 19,2%.

De krapte van de marktwinsten blijft een zorg, waarbij de aandelenrally gegijzeld lijkt te zijn door de prestaties van de Magnificent Seven. Toch betekent de AI-gekte en aanzienlijke winsten dat beleggers nog steeds bereid zijn om hogere multiples voor die bedrijven te betalen. De hoge waarderingen en zeer geconcentreerde positionering kunnen betekenen dat de Magnificent Seven nog maar weinig opwaarts potentieel hebben, maar de seculaire trend naar boven zou op de lange termijn moeten aanhouden. Bovendien moet een solide economische groei een verbreding van de risicobereidheid en winstgroei bieden in een verscheidenheid van andere bedrijven, sectoren en markten die aanzienlijk lager gewaardeerd zijn en daarom potentieel bieden voor sterke rendementen.’