Invesco: De Fed zal de rente dit jaar meerdere keren verlagen

Invesco: De Fed zal de rente dit jaar meerdere keren verlagen

Fed
Fed dollar (kreatikar, Pixabay)

Hoewel de Fed de rente volgende week niet zal verlagen, kunnen we nog voor het einde van het derde kwartaal een verlaging verwachten. Daarna is er ruimte voor nog meer renteverlagingen in 2024, zegt Kristina Hooper, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Invesco in haar wekelijkse commentaar.

De gegevens van de afgelopen tijd wijzen op een mogelijke desinflatie in de VS. Zo daalde de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) in juni op maandbasis met 0,1% en steeg het op jaarbasis met 3%. 'De CPI-kern steeg, ondanks de hogere verwachtingen, slechts 0,1% op maandbasis en 3,3% op jaarbasis.'

Volgens Hooper is dit een positieve ontwikkeling, omdat de kern-inflatie in juni 2023 nog met 4,8% op jaarbasis steeg. 'Hoewel de inflatie nog niet op 2% ligt, beweegt hij wel die kant op. Op basis van recente data verwacht Hooper dat de Personal Consumption Expenditures (PCE) index rond de 2,6% blijft. “Dit is lager dan de Fed verwachtte in de ‘dot plot’ van juni waardoor er volgens Hooper ruimte is voor meer dan één renteverlaging dit jaar.'  

Een andere belangrijke factor voor de Fed is de inflatieverwachting van consumenten, stelt Hooper. De voorlopige cijfers van de inflatieverwachting voor juli laten gematigde en verankerde verwachtingen zien. De inflatieverwachtingen voor één jaar daalden naar 2,9%, net als de inflatieverwachtingen voor vijf jaar. 'Hoewel de doelstelling van de Fed nog niet bereikt is, zitten we op dit moment op een historisch ‘normaal’ niveau', concludeert Hooper.  

Politieke verschuivingen 

Nadat Joe Biden zich terugtrok als kandidaat worden er volgens Hooper sterkere marktreacties verwacht op uitspraken van Donald Trump. Er is al enige marktimpact geweest van 'Trump Trades' die hebben geleid tot een steilere rentecurve en een stijging van de bitcoinprijzen. Deze impact kan worden omgekeerd, afhankelijk van de koers van de Democratische partij.