MFS: Renteverlagingen zijn geen wondermiddel voor de aandelenbeurs
MFS: Renteverlagingen zijn geen wondermiddel voor de aandelenbeurs
Beleggers zijn met weinig anders bezig dan de vraag wanneer de Federal Reserve de rente gaat verlagen en hoeveel rentestappen er dit jaar volgen. Maar maakt het iets uit wat de antwoorden zijn?
Volgens beleggingsstrateeg Rob Almeida van vermogensbeheerder MFS niet. 'Renteverlagingen zijn geen wondermiddel voor bedrijven waar iets mis mee is', aldus Almeida in zijn Strategist's Corner: Investors are seeking the right answers to the wrong questions.
Belangrijker is het om te kijken waarom de centrale bank die rente eigenlijk moest verlagen.
'Als de prijzen van goederen en diensten dalen, wiens omzet heeft daar dan last van. Wat is de impact hiervan op bedrijfsresultaten in verhouding tot was is ingeprijsd in aandelenprijzen? Almeida stelt dat de beleggers de koerswinstverhoudingen op hebben gedreven met een rentestap in het achterhoofd, maar negeren wat een verzwakte economie voor bedrijven kan betekenen.'
Hij wijst op twee eerdere cycli van renteverlagingen, rond 2001 en 2008, toen forse rentestappen geen wondermiddel bleken voor de aandelenbeurs: de S&P 500 index kreeg harde klappen ondanks het ruime monetaire beleid.
'De waarderingen nu zijn veel lager dan bijvoorbeeld in 2001, dus ik suggereer niet dat we zo’n grote terugval krijgen,' zegt Almeida. Maar de prognoses van analisten nu gaan uit van een groei van bedrijfsresultaten van ruim 5% tot bijna 10%. 'Alles dat minder is zal beleggers teleurstellen, beleggers die ook alternatieven hebben voor de aandelenmarkt.'
De strateeg verwacht dat de markt met enkele omwegen op weg is naar het punt waar de fundamentele waarden die bepalen hoe het gaat met een onderneming weer leidend zullen zijn voor waarderingen, en niet de rente en uitspraken van beleidsmakers.