State Street: Institutionele beleggers keren terug naar risico
State Street: Institutionele beleggers keren terug naar risico
State Street Global Markets heeft de resultaten van de State Street Institutional Investor Indicators voor augustus gepubliceerd. Terwijl de State Street Risk Holdings Indicators laten zien dat de allocatie naar cash licht is toegenomen terwijl de blootstelling aan zowel aandelen als obligaties is afgenomen, maakte de State Street Risk Appetite Index afgelopen maand een lichte stijging door. Marija Veitmane, hoofd Aandelenstrategie bij State Street Global Markets licht de resultaten toe.
'Augustus is normaal gesproken een rustige maand, waarin beleggers de tijd nemen om bij te komen, projecten af te ronden, te lezen en zich voor te bereiden op de eindsprint naar het einde van het jaar. Maar volgens Marija Veitmane, hoofd Aandelenstrategie bij State Street Global Markets, verliep dat dit jaar anders. Augustus trapte af met de grootste piek in volatiliteit van dit jaar: Tech-aandelen werden massaal verkocht en de carry trade werd afgebouwd. Institutionele beleggers reageerden snel – risicovolle aandelen en valuta’s werden verkocht en er werd geswitcht van aandelen naar cash. Toch hield deze golf van risicomijdend gedrag niet lang stand, doordat volgens Veitmane de markt de renteverlagingen van de Fed snel opnieuw inprijste. De risicovolle activa herstelden hun verliezen, terwijl institutionele beleggers voorzichtig weer begonnen te investeren in risicovolle beleggingen.'
Volgens Veitmane stelde Fed-voorzitter Jay Powell de markt gerust door aan te geven dat het tijd is voor een beleidsverandering. Dit leidde tot een herstel in risicovolle activa en voor meer positieve aandelen- en valutastromen tegen het einde van de maand, na aanpassingen in de posities. "We volgen deze stromen nu nauwlettend om te zien of de tekenen van een positiever risicosentiment zullen leiden tot een rally of dat recessievrees ze in rook doet opgaan," aldus Veitmane.
De State Street Holdings Indicators laten volgens de bevindingen zien dat de allocatie van langetermijnbeleggers naar cash in augustus iets is toegenomen (55 basispunten), maar nog steeds dicht bij de langetermijngemiddelden ligt. De allocatie naar zowel aandelen als obligaties is gedaald.
"Ondanks de aandelenrally in de tweede helft van de maand reageerden institutionele beleggers begin augustus op de scherpe daling van de aandelenmarkt door hun allocatie naar aandelen te verlagen," verklaarde Veitmane. Volgens haar is het bemoedigend dat de aandelenallocatie van institutionele beleggers lager is dan aan het begin van eerdere renteverlagingcycli. "Dit geeft ons hoop dat, zelfs als de economische data verslechtert, institutionele beleggers enigszins voorbereid zijn op zwakte in de markt, wat mogelijk kan leiden tot een minder agressieve uitverkoop," voegde zij toe.
De blik op Europa
Augustus bleek allesbehalve de rustige vakantiemaand te zijn waarop beleggers, volgens Veitmane, hadden gerekend. In plaats van ontspannen aan het zwembad af en toe op hun telefoon te kijken naar de koersontwikkelingen, werden ze geconfronteerd met een grote verkoopgolf van risicovolle activa aan het begin van de maand, gevolgd door een snel herstel.
'Op het eerste gezicht lijkt het alsof institutionele beleggers door de volatiliteit hebben liggen slapen: hun allocatie naar cash is slechts marginaal hoger dan aan het begin van de maand, terwijl hun posities in aandelen en obligaties iets lager zijn. Volgens Veitmane is dit echter een illusie veroorzaakt door de kalender: de totale aandelenbezittingen daalden met 1,5% in de eerste helft van augustus en herstelden weer in de tweede helft van augustus.'
Gedurende het grootste deel van augustus hebben institutionele beleggers volgens Veitmane hun risico's in aandelen- en valutaportefeuilles verminderd. Obligatiebeleggers waren daarentegen, niet geheel verrassend, veel optimistischer. Volgens haar maakten aandelenbeleggers een verschuiving van drukbevolkte IT-aandelen naar defensieve aandelen met een lagere bèta, terwijl valutadragers werden afgebouwd. Toch duurde het pessimisme niet lang omdat Powell de markt geruststelde door aan te geven dat het tijd is om het beleid aan te passen.
Over het 'of' en 'wanneer' van een recessie in de VS speculeert de markt nog, maar volgens de observaties van Veitmane zijn de economische en winstvooruitzichten in Europa duidelijk somberder. Kortom: het is dan ook geen verrassing dat we volgens Veitmane zien dat beleggers de voorkeur geven aan Europese defensieve aandelen en sterk inzetten op risicovollere obligaties zoals BTPS en Bonos, terwijl ze ondertussen vasthouden aan hun grote onderwogen positie in de euro.