Vanguard: Zoveel cash heb je nodig als belegger

Vanguard: Zoveel cash heb je nodig als belegger

Geld euro.jpg

De huidige spaarrentes zijn nog steeds aantrekkelijk, maar te veel contant geld in je beleggingsportefeuille kan op de lange termijn nadelig uitpakken.

Warwick Bloore, beleggingsspecialist bij Vanguard, legt uit waarom dat zo is, en hoeveel cash beleggers écht achter de hand moeten houden.

Cash voor noodgevallen

Het is altijd verstandig om een geldbuffer aan te houden. Dit beschermt je tegen onverwachte kosten, zoals een defecte verwarmingsketel of een periode van werkloosheid. 'Een buffer verkleint het risico dat je in de schulden raakt of gedwongen wordt om beleggingen met verlies te verkopen', zegt Bloore.

Voor eenmalige onkosten is het verstandig om een halve maand aan uitgaven op een bankrekening te houden. Bij een inkomensschok raadt Bloore aan om 3 tot 6 maanden aan uitgaven op een gemakkelijk toegankelijke spaarrekening te zetten. 

De kosten van overtollig kasgeld

Naast de buffer voor verwachte en onverwachte kosten, kan het aanhouden van te veel cash in je portefeuille op de lange termijn geld kosten. Bij beleggen bestaat het concept van een ‘risicopremie’ – het extra rendement dat je ontvangt voor het nemen van risico’s.

Vanguard verwacht dat cash de komende 30 jaar een jaarlijks rendement van 3,4% zal opleveren, vergeleken met 6,9% voor aandelen en 4,3% voor obligaties, gebaseerd op gemiddelde marktomstandigheden. Gecorrigeerd voor inflatie dalen deze rendementen tot respectievelijk 1,4%, 4,9% en 2,3%.

Reageren op marktvolatiliteit kan rendement in gevaar brengen

'Aandelen en obligaties kunnen schommelen in waarde, maar dat betekent niet dat je meteen moet overstappen naar cash zodra de markten volatiel worden', waarschuwt Bloore. De onderstaande grafiek toont dat beleggers die tijdens de pandemie uit de markt stapten (oranje en groene lijn) veel lagere rendementen behaalden dan degenen die bleven beleggen (grijze lijn), zelfs als ze op een later moment weer instapten.

Hoeveel cash heb je dan écht nodig?

Bij het bepalen van je cashpositie raadt Bloore aan rekening te houden met drie factoren: je risicotolerantie, je tijdshorizon en hoe dicht je bij het bereiken van je financiële doel bent. Hoe langer je belegt, hoe kleiner de verwachte bandbreedte van de jaarlijkse rendementen wordt, vooral voor aandelen en obligaties.  

Hoewel aandelen en obligaties volatieler zijn, profiteren langetermijnbeleggers meestal van de risicopremie. 'Contant geld is vooral handig voor beleggers met een korte tijdshorizon, omdat er geen risico is dat een daling van de aandelenmarkt je vermogen aantast, vlak voordat je het nodig hebt.'

Een gebalanceerde aanpak

In de praktijk komt het erop neer dat je al deze factoren moet combineren. Voor iemand die over 18 maanden een huis wil kopen en al dicht bij zijn doelbedrag is, kan een portefeuille met een hoger cashgehalte geschikt zijn. Aan de andere kant kan een belegger met een pensioenhorizon van tien jaar, die nog ver van zijn doel afstaat, ervoor kiezen om nauwelijks cash in zijn portefeuille aan te houden.

'Naarmate je doel dichterbij komt, is het verstandig om een groter deel van je portefeuille in cash te houden. Dit helpt om je kapitaal te beschermen tegen onverwachte marktbewegingen in de laatste fase van je beleggingsstrategie', concludeert Bloore.