BlackRock: Economie blijft gunstig voor risicovolle beleggingen

BlackRock: Economie blijft gunstig voor risicovolle beleggingen

Algemeen (21) samenwerken

De stemming onder de strategen van het BlackRock Investment Institute (BII) blijft 'risk-on’ vanwege het gunstige economische beeld.

Terwijl de afgelopen maanden de volatiliteit toenam, wijzen de beleggingsstrategen op het belang van een anker. Dit zien ze in hun overtuiging dat de economische ontwikkelingen momenteel niet worden gedreven door een standaard cyclus, maar vooral door beperkingen aan de aanbodzijde.

Aanbodschokken dominant 

In de economie draait het om vraag en aanbod. Jarenlang lag de focus op de vraagzijde, omdat het aanbod overvloedig was. Die tijden zijn volgens de BII-strategen voorbij. De afgelopen jaren was reeds te zien dat aanbodbeperkingen bijdragen aan langdurige inflatiedruk. Denk bijvoorbeeld aan demografie. Vergrijzing doet het aanbod van arbeid dalen en dat zorgt voor hogere lonen. 

In augustus leidde een stijging van de werkloosheid in de VS tot recessievrees. Een nadere blik op de data laat zien dat dit vooral het gevolg van immigratie was, wat het aanbod van arbeidskrachten opstuwde. Het werd niet veroorzaakt door grote ontslagrondes. De laatste arbeidsmarktdata laat ook zien dat de vraag nog robuust is.  

De loongroei is inmiddels afgezwakt, wat de inflatie heeft getemperd. Dit effect zal echter van korte duur zijn, verwachten de BII-strategen. “De immigratie zal waarschijnlijk terugvallen naar het gebruikelijke niveau en zal niet langer de krimp van de beroepsbevolking door vergrijzing kunnen opvangen. Dit kan de inflatie weer aanjagen.” 

Hogere productiviteit 

Investeringen, onder andere in artificiële intelligentie, zullen op termijn moeten leiden tot een hogere productiviteit, wat de inflatie kan afremmen. Die veerkracht wordt al weerspiegeld in de sterke bedrijfswinsten in de VS, aldus BlackRock. Zij verwachten dat het optimisme zich zal uitbreiden buiten de technologiesector: naar sectoren die bijdragen aan de uitbouw van AI, zoals energie- en nutsbedrijven, vastgoed en de maakindustrie.  

Dit is volgens BII een reden om – ondanks de hoge waarderingen – positief te blijven op Amerikaanse aandelen. Analisten voorzien een winststijging van 20% voor de Amerikaanse technologiebedrijven, terwijl ze voor de rest van de markt een groei van 8% verwachten. De verkiezingen in de VS, geopolitiek en grote schokken in beleid moeten zeker in de gaten gehouden worden, maar ook internationaal blijft het nemen van risico lonen, aldus de strategen.