Principal AM: Is dit het moment waarop alles uit de kast moet worden gehaald?
Oct 9, 2024
China
Door Seema Shah, Chief Global Strategist, Principal Asset Management
De recente Chinese stimuleringsmaatregelen, waaronder monetaire versoepeling en een enorme fiscale toezegging, hebben geleid tot een sterke stijging van aandelenkoersen, met name in vastgoed en basisgoederen voor consumenten. Hoewel het marktsentiment is verbeterd, zal de impact op de lange termijn afhangen van de daadwerkelijke omvang en uitvoering van het fiscale beleid. Beleggers zijn voorzichtig optimistisch, maar veel is afhankelijk van hoe effectief China zich richt op zijn vastgoedsector en de economie in ruimere zin.
Door de vrees dat China dit jaar mogelijk niet de bbp-groeidoelstelling van 5% haalt, hebben beleidsmakers een aanzienlijk pakket van monetaire versoepelingsmaatregelen doorgevoerd. Onderdeel daarvan zijn verlagingen van de hypotheektarieven, verminderde aanbetalingsvereisten en 800 miljard yuan aan toegewezen liquiditeiten voor het stabiliseren van aandelen, allemaal met de bedoeling om de vastgoedsector en financiële markten te versterken. Behalve deze inspanningen wordt er ook sterk ingezet op het gebruik van verdere fiscale stimulansen, waarbij rapporten aangeven dat er 2 biljoen yuan gereserveerd is om de consumptie te stimuleren en nog eens 1 biljoen yuan om banken te herkapitaliseren.
Als alle opgevangen informatie klopt, kan de stimuleringsmaatregel qua nominale omvang wel eens een van de grootste ooit zijn. De markten hebben krachtig gereageerd — de Shanghai Composite steeg met meer dan 23% ten opzichte van de dieptepunten in september, waarbij vooral basisconsumentengoederen en vastgoedaandelen profiteerden. De renminbi versterkte zich ook verder ten opzichte van de dollar, met gestegen rendementen van Chinese staatsobligaties volgend op de aankondiging.
De doeltreffendheid op lange termijn van de aangekondigde maatregelen zal grotendeels afhangen van de specifieke kenmerken van het fiscale beleid dat uiteindelijk wordt geïmplementeerd. Een doelgerichte fiscale stimulans, gericht op het revitaliseren van de vastgoedsector en het terugbrengen van enthousiasme in de economie, zou de economische vooruitzichten van China aanzienlijk kunnen verbeteren en mogelijk positieve spillover-effecten kunnen hebben voor de wereldeconomie in het algemeen. Hoewel beleggers reden hebben om voorzichtig optimistisch te zijn, zal er veel afhangen van de omvang en uitvoering van de verschillende maatregelen, waarvan de details nog niet bekend zijn.
Share this post!