State Street: Bescheiden allocatie-aanpassingen in september

State Street: Bescheiden allocatie-aanpassingen in september

Algemeen aandacht omhoog alert

State Street Global Markets heeft de resultaten van de State Street Institutional Investor Indicators voor september bekendgemaakt. Deze indicatoren lieten zien dat de aanpassingen in de portefeuilleallocaties van institutionele beleggers in september bescheiden waren. Allocatie aan cash daalde tot het laagste niveau sinds begin augustus, terwijl obligaties licht stegen. De aandelenallocaties bleven boven het langetermijngemiddelde.

In de afgelopen maand steeg de State Street Risk Appetite Index. Dit markeerde een ommekeer na een periode van zwakte halverwege de maand. De State Street Risk Appetite Index steeg eind september naar 0,27 en keerde daarmee de zwakke risicobereidheid halverwege de maand om, na een reeks ondersteunende beleidsmaatregelen.

Dwyfor Evans, Hoofd Macro Strategie voor de APAC-regio bij State Street Global Markets: "Net als in augustus zagen we ook in september een beweging waarbij beleggers weer terugkeerden naar risicovolle activa. De maand september vormde een glimlach: een sterke start van de maand in termen van risicobereidheid, gevolgd door een defensievere houding halverwege de maand, en vervolgens een sterke opleving van het sentiment tegen het einde van de maand, samenvallend met beleidsversoepeling en economische stimulansen van zowel de Federal Reserve als de Chinese overheid. Deze combinatie van voorzichtigheid gedurende de maand en sporadisch optimisme leidde slechts tot bescheiden aanpassingen in de allocaties: aandelen bleven gedurende de maand onveranderd, obligaties stegen licht en de uitstroom uit contanten zet door. De meest opvallende trend aan het eind van de maand was een verschuiving van cash naar aandelen, ogenschijnlijk als gevolg van lagere rentetarieven en beleidsmaatregelen die de recessierisico's verminderen."

Uitdagingen bij de terugkeer naar risicovolle activa
De terugkeer naar risicovolle activa is echter niet zonder uitdagingen, gezien de ongewisse uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen en aanhoudende geopolitieke risico's. Maar de gedachte dat beleidsversoepeling de recessierisico's heeft verminderd, wordt het best benadrukt door de cyclische versus defensieve aandelenstromen, die in september herstelden naar niveaus die voor het laatst in het eerste kwartaal van 2023 werden gezien. De impact van China’s beleidsmaatregelen speelt nog steeds, maar grensoverschrijdende aandelenstromen naar Chinese aandelen stegen naar het hoogste kwintiel direct na de aankondiging van stimuleringsmaatregelen. Ondertussen zagen de verwachtingen over verdere renteverhogingen door de Bank of Japan een scherpe ommekeer in JPY-stromen, waarbij beleggers in de bovenste kwintiel bleven zitten. Deze beweging verspreidde zich breder in de regio: alle Aziatische opkomende valuta's, met uitzondering van de Chinese yuan, bevinden zich in het bovenste kwintiel, wat wijst op optimisme ten aanzien van regionale valuta's op basis van verwachtingen van verdere Fed-versoepeling en een zwakkere Amerikaanse dollar, aldus Evans.

Blik op Europa
Evans: "In Europa zagen we een contrast tussen regionale aandelenmarkten. Aandelenstromen uit de eurozone stegen in september naar de grens van het hoogste kwintiel en bereikten het sterkste niveau sinds het vierde kwartaal van 2023, geleid door een aanhoudend herstel van de Franse aandelenstromen na de politieke onzekerheid deze zomer. Duitse en Spaanse aandelenstromen waren ook sterk, aangezien de verwachtingen rond renteverlagingen door de ECB steeds zekerder werden, hoewel dit de interesse van beleggers in de euro zelf negatief beïnvloedde. Ondertussen zorgde de terughoudendheid van de Bank of England om een versoepelingscyclus in gang te zetten voor een zwakkere stroom naar Britse aandelen, die bleef dalen naar het laagste kwintiel."