DHF Capital: Wekelijks financieel verslag
DHF Capital: Wekelijks financieel verslag
Op de Amerikaanse aandelenmarkt werden nieuwe records gevestigd door de S&P 500, Dow Jones Industrial Average en S&P MidCap 400. Dit optimisme kwam voort uit een solide start van het winstseizoen, doordat de resultaten van aandelen van grote banken, zoals JPMorgan Chase en Wells Fargo, hoger uitpakten dan verwacht. Met name de lichte stijging van de omzet van JPMorgan werd goed ontvangen, wat de vrees voor sterkere winstdalingen in de financiële sector wegnam.
Groeiaandelen, vertegenwoordigd door bedrijven als NVIDIA, deden het beter dan waardeaandelen. Aandelen van NVIDIA stegen in waarde, ter compensatie van de daling van die van Alphabet (het moederbedrijf van Google) na het nieuws dat het Ministerie van Justitie het bedrijf mogelijk zou opsplitsen. Voor Tesla ontstonden nieuwe uitdagingen na de uiterst koele reactie van de markt op de presentatie van robotaxi's en robovans.
Op economisch gebied steeg de inflatie in september iets meer dan verwacht. De kernprijzen (waarin geen rekening wordt gehouden met prijzen voor voeding en energie) stegen met 0,3%. Hoewel dit slechts een kleine stijging was, markeerde het de eerste stijging van de kernprijzen op jaarbasis sinds maart. De toenemende kosten voor medische zorg en transport zijn hier debet aan. Door de dalende energieprijzen bleef een breder inflatiebeeld echter in evenwicht. Desondanks publiceerde het Labor Department een verrassende toename van het aantal aanvragen voor een werkeloosheidsuitkering, met het hoogste cijfer in 14 maanden.
Dat was grotendeels te wijten aan de gevolgen van van orkaan Helene en een aanzienlijk verlies van het aantal banen in Michigan. Het besluit van de Fedvoor wat betreft de rente in november staat nog niet vast. Hoewel sommige functionarissen de voorkeur geven aan een kleinere verlaging met 25 basispunten, houdt de markt toch rekening met de mogelijkheid dat de Fed de rente stabiel houdt. Als reactie op deze inflatiecijfers steeg de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties ook en bereikte die het hoogste punt sinds juli.
Op de Europese aandelenmarkten werd de week positief afgesloten. De pan-Europese STOXX 600-index steeg met 0,66%. Dat kwam mede door de hoop op een snellere renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) en de mogelijkheid dat China nog meer economische stimuleringsmaatregelen zal nemen. Van de grote markten steeg de Italiaanse FTSE MIB het meest (namelijk met 2,13%), gevolgd door de Duitse DAX (1,32%) en de Franse CAC 40 (0,48%). De FTSE 100 in het VK daalde echter met 0,33%.
De Duitse economie staat nog steeds voor grote uitdagingen. Het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft zijn prognose bijgesteld en voorspelt nu een krimp van 0,2% in 2024, dus pessimistischer dan de eerder verwachte groei van 0,3%. Een scherpe daling van de fabrieksorders met 5,8% in augustus legde de moeilijkheden van het land nog meer bloot, ondanks een opleving van de industriële productie, met name in de automobielsector.
De ECB blijft zich terughoudend opstellen over toekomstige renteverlagingen, maar erkent de verwachting dat de inflatie aan het einde van het jaar zal afnemen en in de buurt van de doelstelling van 2% zal uitkomen. Maar volgens sommige autoriteiten zou het tempo van een renteverlaging wel eens kunnen versnellen. De gouverneur van de Banque de France, François Villeroy de Galhau, zinspeelde op een nieuwe renteverlaging in oktober en mogelijke verlagingen daarna in verband met de verslechterende economische vooruitzichten.
Ondertussen toonde het VK enige veerkracht, aangezien de economie, na de stagnatie in de voorgaande maanden, in augustus weer was aangetrokken en met 0,2% was gegroeid. Dit was met name te danken aan een opleving in de verwerkende industrie en de bouw, ondanks aanhoudende zorgen over de koers van de economie.
In Azië verliep de week positief voor de Japanse aandelenmarkten, met een stijging van de Nikkei 225 van 2,45%. De Japanse yen verzwakte verder ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat gunstig nieuws was voor exportbedrijven en de positieve vooruitzichten voor de economische groei van het land ondersteunde. Toch lieten de economische cijfers gemengde signalen zien. De reële lonen daalden in augustus namelijk op jaarbasis met 0,6% vanwege lagere zomerbonussen. Deze zwakke lonen leidden tot speculaties dat de Bank of Japan (BoJ) extra renteverhogingen mogelijk zal uitstellen, zelfs nu de inflatiedruk aanhoudt.
Op de aandelenmarkten in China was echter sprake van een daling. De Shanghai Composite Index daalde met 3,56% gedurende kortere week in verband met vakantie. Het aanvankelijke optimisme vanwege de stimuleringsmaatregelen van Beijing is afgezwakt en de uitgaven tijdens de nationale feestdag van China bleven onder het niveau van voor de pandemie. Daarnaast introduceerde de Chinese centrale bank nieuwe kredietmaatregelen, waaronder een swapfaciliteit van 500 miljard RMB als steun voor de kapitaalmarkt. Deze inspanningen hebben echter nog niet geleid tot significant herstel van het marktsentiment.
Concluderend kan worden gesteld dat reacties van de wereldmarkten op economische cijfers, beleidsveranderingen en bedrijfswinsten deze week nogal uiteenliepen. Terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt profiteerde van toenemende winsten, heersten er in Europa economische zorgen en lieten de Aziatische markten, met name Japan en China, gemengde economische resultaten zien. Beleggers blijven dus navigeren in roerige wateren en alle ogen gericht zijn op de centrale banken en hun toekomstige beleidsbeslissingen.