LGIM: Infrastructuur achter digitalisering biedt route naar maatschappelijk rendement

LGIM: Infrastructuur achter digitalisering biedt route naar maatschappelijk rendement

Infrastructure Technology
Wereld Geopolitiek Infrastructuur (Pixabay, Sumanley xulx).jpg

De haast ongebreidelde groei van digitale infrastructuur – datacenters, glasvezelbedrijven, digitale zendmasten – biedt beleggers niet alleen kans op financieel rendement, maar ook op het behalen van relevante maatschappelijke resultaten. Dat zegt Matteo Colombo, Hoofd Digitale Infrastructuur bij vermogensbeheerder LGIM.

Colombo ziet drie langetermijntrends samenkomen die het beleggingspotentieel van digitale infrastructuur versterken:

1) De exponentiële groei van data

Ongeveer 90% van de vandaag wereldwijd beschikbare data is pas in de afgelopen twee jaar gegenereerd. Die ongekend hoge en nog immer groeiende dataproductie kent voorlopig geen einde. Alleen al in de Verenigde Staten neemt het maandelijkse dataverkeer naar verwachting toe van 45 exabytes in 2019 tot 166 exabytes in 2026 (1 exabyte is 1 miljard gigabytes). Eindgebruikers zouden tot 2030 jaarlijks 20% meer uitgeven aan clouddiensten, en aan kunstmatige intelligentie zelfs jaarlijks 27% meer.

Bovendien zijn zes van de zeven grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, techbedrijven die sterk afhangen van data. Allemaal aanwijzingen dat de vraag naar digitale infrastructuur sterk blijft groeien.

2) Stabiele opbrengsten

De opbrengsten uit beleggingen in digitale infrastructuur hebben bewezen stabiel te zijn, ongeacht de economische conjunctuur. Dat komt omdat de contracten die grote techbedrijven met bijvoorbeeld datacenters afsluiten langjarig zijn, terwijl diezelfde blue-chip bedrijven over het algemeen trouwe betalers zijn.

Dankzij de sterke en aanhoudende groei van de digitale sector kunnen de exploitanten van digitale infrastructuur hun winstvolumes ook bij stijgende kosten – en daardoor dalende marges - op peil houden. Bovendien blijken ze in veel gevallen hun prijs te kunnen verhogen. Dit levert winstgroei op, met een minimale impact op de waarderingen.

3) Gunstig overheidsbeleid

Het duurzaamheidsbeleid van overheden geeft de digitalisering een duw in de rug. Het efficiënter gebruik van (groene) stroom bijvoorbeeld, is vrijwel alleen mogelijk door het effectiever uitwisselen en verwerken van data. Daarnaast bieden veel overheden financiële steun aan projecten die de digitale infrastructuur versterken.

Het EU-beleidsprogramma voor het ‘Digitale decennium’ bijvoorbeeld, omvat concrete streefcijfers en doelstellingen voor 2030 om de digitale transformatie van Europa te verwezenlijken. De Amerikaanse regering voerde in 2022 wetgeving in om de uitrol van breedbandinternet naar afgelegen rurale gebieden te bevorderen.

LGIM ziet vooral kansen voor beleggingen in datacenters, nog altijd het grootste segment binnen de digitale infrastructuur, maar ook bij glasvezel, zendmasten voor digitaal dataverkeer, en digitale diensten.

Door de snelle groei van de digitale infrastructuur is er een financieringstekort ontstaan. Daar komt bij dat geld lenen in de afgelopen 24 maanden duurder is geworden. Dit betekent dat er steeds meer wordt gekeken naar de aandelenmarkt om de verdere groei te financieren, ook dat versterkt de beleggingskansen in de sector. LGIM verwacht dat er in 2030 cumulatief ongeveer 2500 miljard dollar in digitale infrastructuur belegd zal zijn.