Nieuwste editie van Financial Investigator nú online
Nieuwste editie van Financial Investigator nú online
Optimisme als katalysator
In de eerste negen maanden van het jaar hebben aandelenbeleggers bovengemiddelde rendementen behaald dankzij dalende rentes en stijgende winsten. Waar de beurs in de eerste helft van het jaar een stijgende lijn vertoonde, ontstonden er in het derde kwartaal twijfels over de economische groei in de VS. Deze zorgen bleken grotendeels onterecht.
In september verlaagde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 2020 de rente, en wel met een half procent. Die actie duidt op een reeks toekomstige renteverlagingen. Ook in Europa is de rente al twee keer verlaagd, mede dankzij een dalende inflatie. De Europese economie, met name die in Duitsland en Frankrijk, kampt met tegenwind, vooral door hogere energieprijzen en sterke concurrentie uit Japan en China. De Aziatische markten, met name China, presteerden verrassend goed dankzij stimuleringsmaatregelen. Van de markten daar heeft de Chinese aandelenmarkt over de eerste negen maanden van dit jaar het beste gepresteerd.
Het belangrijkste aandachtspunt voor het vierde kwartaal is de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na de verkiezingen kan de zekerheid hierover leiden tot stijgende koersen op de markten. Het optimisme over alternatieve en private markten lijkt bovendien nog wel even aan te houden.
Dit optimisme over private markten komt in deze editie uitgebreid aan bod. De lage rendementen in de jaren ‘10 hebben de groei van private markets aanzienlijk gestimuleerd. Deze periode bracht ook nieuwe asset classes naar voren die institutionele beleggers kansen boden om aantrekkelijke rendementen te behalen in combinatie met diversificatie, waaronder ‘direct lending’ en ‘infra en real estate debt’. Reden genoeg om juist over deze asset classes twee ronde tafels te organiseren, waarbij de deelnemers zich enthousiast uitlieten over de toekomstperspectieven en de mogelijkheden om juist daarmee vanuit ESG-perspectief het verschil te maken.
In deze uitgave kijken we ook naar de ontwikkelingen rond AI en de macht van grote techbedrijven. Volgens Parmy Olson, ‘Digital Journalist of the Year 2023’, neemt de druk toe om de grootste techbedrijven op te splitsen. Ook columnist Han Dieperink duikt in dit onderwerp, maar belicht het voordeel voor beleggers.
Financial Investigator had verder een interview met WRR-raadslid Prof. dr. Casper de Vries. Hij is kritisch over de rol van banken in onze samenleving en pleit voor een digitale euro als tegenwicht voor de geldschepping door banken.
In het coverinterview wordt een heel ander onderwerp belicht: de trend naar strategische samenwerkingsverbanden in de assets services-industrie in Europees verband. Mark Schilstra, Country Manager van de Securities Services-activiteiten van BNP Paribas in Nederland en Scandinavië legt uit hoe hij van die trend verwacht te profiteren
Ik wens u veel leesplezier!
Jolanda de Groot, Hoofdredacteur